Cum se vapeaza? Ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa vapezi

Cum se vapeaza? Ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa vapezi

 

In ultimii ani, folosirea tigarilor electronice care implica vapare a luat avans in fata fumatului tigarilor traditionale, existand multi oameni care cauta alte alternative mai putin nesanatoase care sa le potoleasca dependenta de nicotina. Vapatul este o metoda mai putin nociva de a consuma nicotina si poate fi o optiune buna pentru cei care doresc sa renunte la fumatul traditional, in mod treptat.

Fumatul de tigari cu tutun este un obicei care poate sa provoace o serie de probleme de sanatate, iar din dorinta de a le evita, multi fumatori au inceput sa se intereseze de cele electronice. Procesul lor de functionare este simplu: acestea folosesc un lichid special numit e-lichid ce contine nicotina, glicerina vegetala si arome concentrate. Aceste substante sunt incalzite de dispozitivul electronic si produc vapori inhalabili. Diferenta majora dintre fumatul traditional si vapat este ca cel din urma nu implica o ardere, iar in loc sa inhalezi fum nesanatos, vei inhala vapori care nu contin substante toxice.

Majoritatea persoanelor care au ales vapingul in detrimentul fumatului au invocat diferite motive, atat de domeniul financiar, cat si medical. De exemplu, un vaper cheltuieste de aproximativ 7 ori mai putin lunar pe lichide decat un un fumator pe tigari. Un alt motiv care ii convinge pe multi sa renunte la fumat este dorinta de a scapa de mirosul persistent de tutun de pe haine si din cavitatea bucala. În schimb, vaporii produsi de tigara electronica au un miros placut si dulce. 

Trecerea de la fumat la vapat ar putea fi o provocare, insa inainte de a achizitiona un kit de tigara electronica pentru avansati, este recomandat sa incepi cu tigarile electronice pentru incepatori, care sunt create special pentru fumatorii care vor sa treaca la vaping. Daca esti incepator si vrei sa stii cum se vapeaza, acest articol este pentru tine. Vei afla mai multe informatii despre cum sa vapezi corect, cum se inhaleaza, dar si cateva sfaturi utile in vapare.

 

Cuprins:

  1. Cum se vapeaza corect?

  2. Moduri de vapat: care sunt acestea?

  3. Cum se vapeaza: tipuri de e-lichide pentru tigara electronica

  4. Sfaturi in vapare

 

1. Cum se vapeaza corect?

Fiindca este o diferenta majora intre fumat si vapat atat in ceea ce priveste natura materialelor, cat si procesul in sine, este recomandat sa te informezi despre cum sa vapezi in mod corect inainte de a experimenta. Cunoscand tehnica de dinainte, vei fi mai bland cu plamanii tai si vei evita riscul de inecare si tusea.

In primul rand, trebuie sa incepi cu o tigara electronica de calitate. Exista numeroase tipuri de dispozitive electronice de vapat disponibile pe piata, insa cele mai populare sunt cele cu acumulatori sau electronicele care au cartuse cu e-lichid. Daca esti la inceput, poti achizitiona o tigara electronica pentru incepator careia sa ii poti regla puterea si temperatura, in functie de preferintele si nevoile tale. 

Pe langa tigara propriu-zisa, vei avea nevoie si de lichide. Acestea ofera aroma vaporilor si trebuie adaugate in atomizor (partea superioara a tigarii electronice). Inainte de a incepe sa vapezi, asigura-te ca acumulatorii sunt incarcati si ca rezervorul are e-lichid in el. Acesta nu trebuie sa fie foarte plin, deoarece risti ca lichidul sa acopere orificiile de aerisire ale dispozitivului sau sa arzi rezistenta.

Acum ca aparatul este gata de folosire, nu ramane decat sa il pornesti. Majoritatea produselor de acest tip au afisaj electronic unde poti vedea nivelul de baterie, puff counterul, puterea de iesire (in watt) si rezistenta atomizorului sau timpul de utilizare. Anumite modele au functii customizabile si pot afisa chiar temperatura de functionare sau nivelul de lichid din rezervor. In plus, unele dispozitive se aprind automat, iar pentru altele trebuie sa apesi pe butonul de pornire (e important sa citesti toate specificatiile modelului ales in manualul de utilizare). Urmatorul pas este sa selectezi nivelul de putere si temperatura. Daca esti incepator, incepe de la un nivel redus de putere, pe care il poti creste treptat, odata ce te obisnuiesti.

 

2. Moduri de vapat: care sunt acestea?

In ceea ce priveste inhalarea vaporilor, aceasta difera in functie de modelul de tigara electronica pe care il detii. Dupa tipul de vapat, atomizoarele pot fi MTL si DL. 

Asadar, exista doua moduri de vapat, in functie de atomizorul tigarii electronice, si anume MTL si DL. 

MTL (mouth to lung) este asemanator felului in care fumezi tigarile normale, deoarece are gaurile de airflow foarte mici si permit intrarea unei cantitati mici de aer in atomizor.

DL (direct lung) este similar modului in care tragi din narghilea, deoarece gaurile de airflow sunt mai mari, iar aerul intra in cantitati mari si aburul este tras direct in plamani. Procesul de inhalare este asemanator fumatului traditional pentru ambele tipuri de atomizoare, trebuie doar sa tii gura pe duza atomizorului si sa inhalezi usor. În timpul inhalarii vei simti si aroma si gustul e-lichidului folosit. Poti expira vaporii in doua moduri, in functie de atomizorul pe care il ai, astfel: 

  • Expiri vaporii in gura, apoi ii eliberezi in aer (puff and release);

  • Expiri vaporii direct in aer (direct lung inhale).

Primul mod de expirare este mai potrivit pentru incepatori, deoarece iti permite sa simti mai bine aroma si gustul lichidului. In felul acesta, poti sa pastrezi vaporii mai mult timp in gura pentru a te bucura de gust, inainte de a-i expira.

Al doilea mod de vapat este recomandat mai mult pentru persoanele mai avansate, deoarece presupune inhalarea vaporilor direct in plamani (nu in gura) si eliberarea acestora direct in aer. Acest mod poate provoca provoca tuse daca nu esti obisnuit sau daca nu ai mai fumat/vapat niciodata.

Modul MTL este mai indragit de utilizatori, deoarece imita fumatul unei tigari normale. Este un mod concentrat de vapare, intrucat fumul este adunat in gura inainte de a fi inhalat in plamani. Țigarile electronice MTL sunt construite pentru a produce o cantitate mai mica si mai subtila de vapori. Acesta este potrivit pentru persoanele care vapeaza mai putin sau nu doresc sa deranjeze persoanele din jur cu vaporii pe care ii produc. Daca esti in cautarea unui mod de vapat mai discret, mouth-to-lungs este ideal pentru tine.

Țigarile electronice cu MTL sunt concepute cu bobina de rezistenta mare, care produc mai putina caldura, ceea ce nu supraincalzeste e-lichidul. Acestea sunt de obicei mai mici ca dimensiune si mai usoare decat cele DL, tocmai datorita faptului ca sunt au o putere mai mica si produc mai putini vapori.

De cealalta parte, tigarile electronice care folosesc modul DL sunt concepute cu bobina de rezistenta mai mica, ce produce mai multa caldura si, prin urmare, produce si mai multi vapori densi, iar gustul este mai intens. Deoarece au si o putere mai mare, dispozitivele DL sunt de obicei mai grele si mai mari decat cele MTL, avand nevoie si de o baterie mai mare pentru a functiona. Țigarile electronice DL pot avea o durata de viata mai scurta si sunt mai costisitoare decat cele MTL, tocmai din cauza faptului ca e-lichidul si bateriile se consuma mai rapid. Însa daca esti in cautarea unui mod care sa iti ofere o experienta de vapare intensa, in care sa simti din plin gustul lichidului, acest mod este ideal pentru tine.

 

3. Cum se vapeaza: tipuri de e-lichide pentru tigara electronica

Dupa ce ai aflat cum se vapeaza in mod corect si ce metode de vapare ai la dispozitie, trebuie sa te informezi putin si in ceea ce priveste e-lichidele. Exista doua categorii principale de e-lichide, care difera in functie de compozitia lor, si anume:

  1. Lichid D.I.Y.;

  2. Lichid prefabricat.

Pentru inceput, e-lichidul sau lichidul pentru tigara electronica este o solutie compusa din propilen glicol, glicerina vegetala, arome concentrate si nicotina. La temperaturi ridicate, acest amestec se transforma in abur. 

Lichidele D.I.Y. sau Do It Yourself sunt compusi aromatici pe care utilizatorii le prepara singuri acasa. Acestea trebuie sa contina o baza, formata din VG (glicerina vegetala) si PG (propilen glicol) in diferite cantitati, arome concentrate pentru tigara electronica si nicotina, cea din urma putand fi omisa, dupa preferinte. Baza poate fi compusa in mai multe versiuni, de exemplu 70% VG si 30% PG, 60% VG si 40 % PG, 50% cu 50% sau full VG. Ce trebuie sa stii este ca propilenul glicol este cel care ofera intensitate aromei, iar glicerina vegetala face ca vaporii sa fie mai densi. Unii utilizatori prefera sa isi compuna singuri e-lichidele din motive diverse, pentru a-si personaliza solutia si a folosi cantitatile dorite, pentru a reduce costurile lichidelor prefabricate sau pentru ca nu gasesc in comert o aroma care sa fie suficient de satisfacatoare pentru gusturile lor.

Atentie la concentrati! Conform instructiunilor producatorului, fiecare aroma trebuie sa aiba o anumita concentratie. Majoritatea aromelor concentrate vin in recipiente de 10ml. De exemplu, pentru un lichid D.I.Y. de 100ml cu concentratie 10%, trebuie adaugati in sticla de 10ml de aroma concentrata, nicotina in functie de cantitatea dorita, 1-2 shot-uri (1 shot= 10ml), iar diferenta pana la 100ml trebuie compusa din baza. Alt exemplu, pentru un lichid cu concentratia de 5%, adaugi 5ml de aroma concentrata, 85ml de baza si 1 shot de nicotina de 10ml.

Trebuie sa stii totusi ca procesul de preparare a lichidelor este complex si necesita cunostinte solide despre substantele chimice si cantitatile care trebuie folosite. Dupa prepararea lor, acestea trebuie depozitate in locuri uscate, racoroase, ferite de expunerea la lumina solara, pentru a evita oxidarea substantelor din compozitie.

Lichidul prefabricat sau lichidul comercial pentru tigara electronica este o solutie gata preparata, care poate fi utilizata direct, fiind cunoscute sub termenul de ”shake and vape”. Lichidele cu nicotina pentru tigara electronica sunt realizate de producatori specializati si sunt o optiune populara in randul pasionatilor de vaping, deoarece nu ai nevoie de cunostinte sau ustensile speciale pentru a le prepara. De asemenea, sunt disponibile intr-o gama larga de arome si concentratii de nicotina, atat cu aroma de tutun, cat si dulci.

Cei care au renuntat la fumatul de tigari normale de curand si au decis sa treaca la vapatul tigarilor electronice, e recomandat sa inceapa cu folosirea lichidelor prefabricate, in special cele cu aroma de tutun. Nefiind un utilizator experimentat, nu ai cunostintele necesare pentru a customiza lichidele. De asemenea, nu vei putea sa compui singur baza. In plus, lichidele cu aroma de tutun iti vor satisface nevoia provocata de tigarile traditionale si iti vor oferi nicotina necesara, deoarece in multe cazuri aromele cu tutun contin o concentratie mai mare de nicotina decat aromele dulci. Treptat, poti incepe sa adaugi sau sa scoti shot-uri de nicotina dupa placerea si preferinta ta. Aromele de tutun sunt mai potrivite pentru persoanele care isi doresc ca vapatul sa fie o experienta similara cu fumatul traditional, in timp ce aromele dulci, cum sunt cele cu gust de fructe, bomboane sau deserturi, sunt potrivite pentru cei care prefera ca vapatul sa aiba un gust dulce si placut.

 

4. Sfaturi in vapare

Daca te numeri printre persoanele care se intreaba cum sa vapezi, rapid sau in mod normal, este bine sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  1. Daca esti incepator si nu ai fumat sau vapat inainte, recomandam sa incepi cu un nivel scazut de nicotina pentru a evita dependenta, iar ulterior poti sa maresti doza in functie de preferinta ta. In cazul in care esti fost fumator, poti incepe cu un nivel de nicotina apropiat de ceea ce ai fumat inainte. 

  2. Invata sa folosesti corect tigara electronica de unica folosinta sau un alt fel de dispozitiv de acest tip, dar care presupune asamblarea si reincarcarea lui. Spre deosebire de fumatul clasic, vapingul presupune sa cunosti modul de functionare al tigarii electronice, dar si componentele acesteia. Nu uita ca bateriile trebuie incarcate, nu trebuie sa lasi atomizorul fara lichid, si cel mai important, sa inveti cum sa ai grija corect de rezistenta dispozitivului. Atunci cand observi ca vaporii nu mai sunt la fel de puternici, iar gustul nu mai este la fel de aromat, trebuie sa cureti componentele interne ale tigarii electronice si sa inlocuiesti rezistenta. Exista 2 tipuri principale de rezistente, pre-build, pe care le achizitionezi direct din magazin sau de pe site-urile de specialitate, si rezistentele handmade. Cele din urma se realizeaza acasa cu diferite tipuri de sarma.

  3. Majoritatea tigarilor electronice functioneaza pe acumulatori pentru tigara electronica. Țigarile cu putere mare pot avea si 6 acumulatori, insa majoritatea functioneaza cu 1-2 acumulatori. Pentru a evita sa ramai fara baterie la tigara electronica, e recomandat sa ai mereu 2 acumulatori de rezerva, gata incarcati. De aceea, ai nevoie de un incarcator sau adaptor pentru dispozitivul tau cu o capacitate cat mai tare.

  4. Trebuie sa fii constient de reglementarile locale. In unele zone sau chiar in unele tari, folosirea tigarilor electronice poate fi restrictionata sau interzisa. De aceea, trebuie sa respecti normele in vigoare ale zonei in care te afli.

 

In concluzie, trecerea de la fumatul de tigari normale la vapare este o alegere responsabila pentru cei care cauta o alternativa mai putin daunatoare atat pentru sanatatea lor, cat si pentru a celor din jur. De asemenea, vapatul iti ofera posibilitatea de a varia aromele e-lichidelor si a nivelului de nicotina, pana ajungi la aroma potrivita pentru tine. Inainte de a incepe sa vapezi este important sa stii cum sa utilizezi tigara electronica in mod corect, cum sa inhalezi si sa expiri vaporii, dar si cum sa ai grija de dispozitivul tau si sa il mentii curat. In final, vapatul ramane o modalitate placuta de relaxare si calmare, iar cu putina documentare inainte, vei putea sa te bucuri de o experienta de vapare placuta.

Sursa foto: freepik.com