Vapat vs. Fumat o comparatie care te va ajuta sa faci alegeri constiente

Vapat vs. Fumat: o comparatie care te va ajuta sa faci alegeri constiente

Vapat vs. Fumat: o comparatie care te va ajuta


Vapat vs. Fumat o comparatie care te va ajuta sa faci alegeri constiente

Introduse de relativ putin timp, produsele de vapat au gasit in Romania o piata prielnica, fiind utilizate tot mai frecvent si de tot mai multe persoane, in detrimentul tigarilor clasice. „Fumatul” vine de la fum, iar „vapatul” de la vapori, dar care sunt, de fapt, deosebirile dintre ele? Difera riscurile pentru sanatate? Sunt produsele de vapat o alternativa mai buna la fumatul clasic? Despre toate acestea, precum si despre asemanari si confuzii frecvente, vei afla mai departe.

Cuprins:

  1. Vapat vs. Fumat: ce au in comun cele doua si ce le diferentiaza?
  2. Vape vs. Tigara: riscuri pentru sanatate
  3. Vapat sau Fumat: avantajele si dezavantajele fiecaruia

1. Vapat vs. Fumat: ce au in comun cele doua si ce le diferentiaza?

femeie blonda, in tricou negru, din profil

Ceea ce probabil stii deja este ca ambele utilizeaza nicotina. Substanta creste presiunea sangvina si nivelul de adrenalina, determinand astfel niveluri ridicate ale batailor inimii. In consecinta: este vapingul sigur? Studiile sugereaza ca ar avea efecte mai putin grave comparativ cu tigara traditionala.

Principii de functionare diferite

Diferentele dintre vapat si fumat pornesc de la principiile de functionare diferite. O tigara traditionala are un amestec de tutun si aditivi chimici, invelit intr-o hartie speciala si caruia i se adauga un filtru. Utilizatorul arde tutunul si inhaleaza fumul rezultat, insa combustia il expune la cele peste 7000 de substante chimice care se gasesc intr-o tigara, dintre care cel putin 70 poarta cu ele un risc ridicat de a dezvolta cancer si alte boli agresive.

Principiul de functionare a vapingului, dupa cum ii spune si numele, este vaporizarea: practic, nu mai exista o ardere a amestecului, ci o incalzire ce emana vapori care sunt, mai apoi, inhalati. Vapatul presupune un nivel mult mai ridicat de complexitate. In primul rand, nu e vorba doar despre nicotina, ci si despre lichide, atomizoare si moduri. Exista baterii, afisaje, reglaje, plaje de rezistenta si alte componente dificil de inteles la o simpla privire.

In al doilea rand, produsele de acest tip au fost gandite pentru diverse categorii de persoane, una dintre clasificari fiind in functie de gradul de initiere: de aceea, exista tigari electronice pentru incepatori, respectiv tigari electronice pentru avansati. Modelele pentru avansati nu ar trebui, in niciun caz, sa fie folosite de catre incepatori, pentru ca necesita o intelegere completa a componentelor si a modului de functionare. Pe de alta parte, un kit pentru incepatori nu necesita, din partea utilizatorului, cunostinte aprofundate; in plus, are dimensiuni reduse, functioneaza simplu si se transporta usor.

Un ansamblu format din mod, atomizor si lichid
Pentru inceput, totusi, e bine sa stii ca tigara electronica are doua componente principale:

  1. Modul - fie are o baterie integrata, fie functioneaza cu ajutorul unor acumulatori ce se incarca separat si sunt reintrodusi in dispozitiv. Modurile sunt de doua tipuri: electronice si mecanice. Cele mecanice nu reprezinta mai mult decat niste tuburi metalice in care sunt integrati acumulatorii, dar cele electronice au mai multe functii de protectie integrate, deci ai mai multe setari si reglaje de facut, scop in care sunt dotate si cu niste afisaje electronice.
  2. Atomizorul - contine rezistentele si tot prin el se vaporizeaza lichidul. Exista atomizoare MTL (mouth to lung), dar si DL (direct to lung). Ambele au gauri prin care se poate regla fluxul de aer, insa la MTL gaurile sunt mai mici, stilul fiind mai apropiat de tigarile clasice, iar la DL gaurile sunt mai mari, aburul ajungand direct in plamani, fiind intr-o cantitate mult mai mare (seamana destul de mult cu principiul de functionare al unei narghilele).

Acest sistem incalzeste si vaporizeaza un lichid (e-lichid) aromatizat, compus din mai multe substante, cu roluri si caracteristici distincte:
- PG (propilen glicol): e un potentiator de aroma, in special pentru taria nicotinei, avand si un rol fluidizant in cadrul amestecului.
- Aroma: e un concentrat natural sau sintetic, disponibil in foarte multe variante. Poti alege tutunul sau arome fructate (zmeura, portocale, kiwi, mango etc.), alcoolice (absinth, whisky, bourbon, rom) sau total neobisnuite (tiramisu, nuga, clatite, iaurt, bezele, variatati de ceai etc.).
- VG (glicerina vegetala): e dulceaga si produce mult abur.
- Nicotina, ce poate fi sintetica sau naturala si care se introduce in e-lichid dupa ce a fost amestecata, in prealabil, cu o baza. Ea poate lipsi, amestecul continand, in consecinta, doar aroma aleasa.

Aceste amestecuri, numite e-lichide, pot fi prefabricate (nicotinate sau nu), respectiv D.I.Y. (do it yourself), adica preparate individual, plecandu-se de la o baza disponibila in diferite concentratii, PG si VG, asa cum au fost prezentate mai sus, si o aroma concentrata, de asemenea disponibila in mai multe versiuni. Atentie la contraindicatii! E-lichidele nu ar trebui sa fie consumate de minori sau femei insarcinate, si nici de catre nefumatori.

Exista diferente intre vapat si fumat?

Evident, da, si iata care sunt cele principale

- In cazul fumatului, tutunul este ars, in timp ce in vaping ceea ce se inhaleaza sunt vapori, nu fum.
- In tigarile traditionale, cantitatea de nicotina este fixa, totalul depinzand de numarul de tigari fumate intr-o zi. In vaping, concentratia difera, in functie de taria e-lichidului, dar si de felul in care vapezi.
- Expunerea la substante toxice e mai redusa la vaping, dar nu e inexistenta, e-lichidul continand, la randul lui, un numar semnificativ de chimicale.
- Aproape jumatate dintre utilizatori afirma ca s-au apucat de vapat pentru a se lasa de fumat, deci modul in care cele doua sunt privite si tratate difera semnificativ.

Aceste elemente sunt, in principal, cele care indreapta alegerea unei persoane dinspre fumat, spre vapat. Este important sa le cunosti, pentru a nu face alegeri bazate pe informatii eronate.

2. Vape vs. Tigara: riscuri pentru sanatate

2. Vape vs. Tigara riscuri pentru sanatate - incarca tigara electronica

Fiind de data mai recenta, studiile si analizele facute pentru vapat sunt mai putine si oricum premature. Dar daca despre fumat se vorbeste constant ca despre o activitate cu efecte profund negative pentru organism, in privinta vapingului se afirma ca acestea ar fi mai putin intense. Deci cum se manifesta ele, de fapt?

Stresul, anxietatea si depresia sunt pericole reale pentru un fumator. Nicotina activeaza sistemul nervos central si il poate stimula pana la un nivel atat de ridicat, incat consumatorul sa simta anxietate. Tot nicotina contribuie la eliberarea de dopamina in creier, de unde se naste dependenta, careia i se asociaza stresul generat de nevoia urgenta de a consuma. Nicotina este continuta atat de tigarile traditionale, cat si de e-lichide, motiv pentru care e dificil de trasat o linie de demarcatie si de identificat in care dintre ele efectele sunt mai puternice. Pe de alta parte, exista e-lichide pentru vapat fara nicotina, deci in cazul lor aceste riscuri nu vor fi prezente.

Cancerul e o boala provocata in multe cazuri de fumat clasic, dar nu exista studii legate de existenta acestui risc in cazul vapingului.

Pornind de la faptul ca substanta activa din ambele este nicotina, pana acum nu s-a dovedit ca ar exista diferente majore in ceea ce priveste gradul de dependenta. Faptul ca unele persoane apeleaza la tigarile electronice pentru a putea renunta la cele clasice nu si-a dovedit, inca, eficacitatea, iar Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) nu a aprobat aceasta metoda ca utila in incetarea fumatului, insa doar timpul ne va spune daca e o strategie ce poate da roade sau nu.

Concluzia pare a fi, asadar, ca desi vapingul nu e lipsit de riscuri, poseda doar o fractiune din riscurile asociate cu fumatul, nu pe cele mai grave.

3. Vapat sau Fumat: avantajele si dezavantajele fiecaruia

3. Vapat sau Fumat avantajele si dezavantajele fiecaruia - femeie fumand langa o apa

Aproximativ 7 din 10 fumatori afirma ca ar vrea sa renunte. Tocmai de aceea, unii aleg vapatul pentru ca e mai sanatos, in timp ce altii o fac pentru ca e mai accesibil financiar, insa avantajele si dezavantajele pentru fiecare dintre aceste doua alternative sunt mult mai numeroase.

Intr-adevar, vapatul nu are implicatii atat de grave pentru corpul tau, comparativ cu fumatul. De asemenea, daca un fumator cheltuie pana la 500-600 de lei pe luna, pentru o persoana care a ales vapingul costurile sunt de cel mult 60-80 de lei pe luna, dar „vapatul vs. fumatul” este o disputa ce nu poate fi inchisa decat printr-o analiza comparativa, care sa arate, efectiv, care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre cele doua.

Avantajele vapingului:
- absenta mirosului persistent de tutun, ce s-ar impregna in haine, par si piele; cei din jur sunt mai protejati: intrucat nu exista ardere, nu va exista nici fumat pasiv pentru persoanele din proximitatea ta; in plus, nu se degaja nici monoxid de carbon, asa cum se intampla in cazul tigarilor traditionale;
- nu exista gudron, ceea ce se traduce in absenta tusei, o respiratie mult mai proaspata si riscuri minore pentru smaltul dintilor;
- exista localuri, restaurante, cafenele in care vapatul este permis;
- poti alege sa nu consumi deloc nicotina, ci doar arome;
- costuri lunare mai reduse;
- te poate ajuta sa scapi de dependenta de tutun, micsorand concentratia de nicotina de la o luna la alta.
Singurul avantaj al fumatului, in acest context, ar fi gradul semnificativ mai ridicat de simplitate in utilizare. Insa, privind din perspectiva sanatatii populatiei, acesta ar fi, mai degraba, tot un dezavantaj.

Dezavantajele vapingului:
- pot fi incurajate sa consume chiar si persoanele nefumatoare, in special tinerii, daca nu sunt corect informati si ajung sa creada ca lipsa combustiei inseamna si absenta desavarsita a efectelor negative;
- e-lichidele pot contine concentratii mult mai mari de nicotina comparativ cu tigarile traditionale si sunt periculoase in sine, motiv pentru care nu trebuie sa intre in contact cu pielea, nici sa fie inghitite sau inhalate ca atare.
Vapingul poate avea diverse efecte secundare, cele mai frecvente fiind tusea, gura si gatul uscate, dureri de cap, dificultati in respiratie, iritatii ale gurii sau gatului. Nu sunt din categoria celor mai grave, dar ar fi bine sa consulti o persoana specializata daca incepi sa le experimentezi, pentru ca s-ar putea ca motivul sa fie folosirea unor lichide necorespunzatoare sau greseli in utilizarea produsului.

Iata cateva indicatii utile in utilizarea kitului pentru tigara electronica:
- Alege cu grija lichidul: atat in ceea ce priveste aroma, cat si in ceea ce priveste concentratia de nicotina.
- Regleaza cu atentie fluxul de aer.
- Nu uita sa amorsezi rezistenta, umezind bumbacul cu lichid!
- Daca ai mod cu acumulatori, instaleaza-i pe cei corespunzatori si in pozitia corecta.
- Modul trebuie deblocat prin apasari repetate si rapide ale butonului de on/off.
- Nu in ultimul rand, verifica stanta de pe rezistenta si regleaza valoarea de V/W in consecinta.

Dezavantajele fumatului traditional:
- afecteaza toate organele din corp, in special plamanii;
- sute de mii de decese din intreaga lume sunt cauzate de fumat;
- dintre decesele cauzate de cancerul de plamani, 90% sunt provocate de fumat;
- cauzeaza blocaje venoase si arteriale;
- 80% dintre bolile cronice de plamani ce se finalizeaza cu decesul pacientului sunt, de asemenea, cauzate de fumat;
- risc ridicat de dezvoltare a bolilor de inima sau a pierderilor de sarcina;
- afecteaza profund sistemul imunitar si creste numarul de inflamatii din corp.

Ti-ai schimbat parerea despre vapat vs. fumat in urma acestor informatii? Ceea ce conteaza, in realitate, este sa ai o imagine clara si corecta asupra celor doua. Desigur, vapatul e mai prietenos cu organismul si il poti folosi in avantajul tau, insa nicotina creeaza, in orice forma, dependenta.
Fiecare alegere pe care o faci iti influenteaza sanatatea si, implicit, viata si starea de bine, asa incat devine important sa faci alegeri in cunostinta de cauza, iar cel mai bun mod de a intelege si a-ti forma o opinie este prin informarea din surse sigure.


Sursa foto: unsplash.com