barbat care vapeaza

Vapatul – tot ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona o tigara electronica

barbat care vapeaza

In ultimii ani, vapatul a ajuns sa fie un comportament des intalnit in randul oamenilor de pe intreg globul. Atat barbatii, cat si femeile au dezvoltat o curiozitate aparte in ceea ce priveste acest subiect, deoarece tigara electronica este, practic, un dispozitiv de vapat complex, util din mai multe puncte de vedere pentru fumatori.

Acest articol contine informatii utile despre tigarile electronice, astfel incat sa selectezi cea mai buna optiune pentru tine. La fel ca in cazul oricarui alt produs de pe piata, pe care poate ti-l doresti de mult timp, e necesar sa fii bine documentat inainte de a lua decizia finala si sa cunosti cat mai multe aspecte ce tin de el.

Cuprins:

      1. Vapatul – Informatii generale
        1.1. Ce este vapatul?
        1.2. Ce contine un vape?
        1.3. Cum se face vape-ul?
      2. Diferente intre vapatul fara nicotina si cu nicotina
      3. Efectele vapatului – vapatul dauneaza?
      4. Ce avantaje are vapatul?

1. Vapatul – Informatii generale

In clipa de fata, tigarile electronice nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Din contra chiar, inca de la conceperea si lansarea lor pe piata, se afla la mare cautare in randul oamenilor, in special a fumatorilor care doresc sa inlocuiasca tigarile traditionale din diverse motive personale. Daca te numeri printre cei care se intreaba frecvent „ce inseamna vapatul?”, acum este momentul oportun sa afli, cu atat mai mult daca nu ai avut posibilitatea pana acum sa citesti prea multe informatii relevante pe acest subiect.

1.1. Ce este vapatul?

Conform definitiei din lucrarea intitulata „Vaping in England: an evidence update including vaping for smoking cessation”, scrisa de autorii Ann McNeill, Leonie Brose, Robert Calder, Erikas Simonavicius, Debbie Robson, vapatul este „actul de utilizare a unui produs de vapat”. Mai mult decat atat, vaperii sunt „persoanele care folosesc in mod regulat produse de vapat”.

1.2. Ce contine un vape?

Inainte de a achizitiona acest dispozitiv electronic trebuie sa detii cat mai multe informatii corecte despre el. Asadar, pentru a clarifica ce contine vape-ul, in continuare vor fi enumerate componentele sale.

  • Modul: este componenta tigarii electronice care detine o baterie integrata sau care functioneaza pe baza unuia sau mai multor acumulatori (acestia pot fi scosi si incarcati in incarcatoare speciale);
  • Atomizor: reprezinta partea de sus a tigarii electronice care contine rezistentele vape-ului si este responsabil pentru vaporizarea lichidului (consumabilele tipice sunt mustiucul, geamul si rezistenta)

In continuare, fiecare componenta va fi analizata separat, pentru a intelege mai bine aspectele tehnice ale acestui dispozitiv electronic.

Prima componenta despre care se va vorbi pe larg este modul. Acesta este de doua tipuri, iar denumirile si caracteristicile vor fi prezente in randurile de mai jos.

1. Mod electronic

Are o serie de functii integrate de protectie, mai precis: 

  • Protectie supraincalzire;
  • Protectie supradescarcare;
  • Protectie supratensiune;
  • Protectie scurtcircuit. 

Majoritatea sunt dotate cu un display de ecran (un afisaj electronic) care prezinta o serie de meniuri cu setari unice, precum optiunea de reglare a voltajului, a puterii modului (wattaj) si reglarea temperaturii (TC).

2. Mod mecanic 

Acesta nu contine sisteme electronice, fiind doar un tub din metal, purtator al unui acumulator. Totusi, dispune de un buton de activare (on/off).

Un rol major il joaca materialul din care este creat, deoarece trebuie sa fie bun conducator. Din acest motiv, variantele cele mai potrivite sunt cuprul, alama si otelul inoxidabil.

In ceea ce priveste selectarea modului, trebuie sa se tina cont de cateva caracteristici esentiale, mai precis:

  • Materialul din care este fabricat;
  • Chipsetul (chip-ul intern);
  • Plaja rezistentei (intervalul de rezistente acceptate);
  • Daca are sau nu bateria integrata (instalarea a cati acumulatori permite modul).

 Cu cat bateria are o capacitate mai ridicata (capacitatea acumulatorului – mAh), cu atat autonomia oferita este mai mare. 

femeie care vapeaza

A doua componenta a acestui dispozitiv electronic, despre care urmeaza sa se distinga mai multe proprietati, este atomizorul.

Atomizor

Dupa forma si modul de asamblare, atomizoarele se impart astfel: 

  1. Cartuse: se conecteaza magnetic la baterie, spre deosebire de un atomizor/container care  utilizeaza un pin de contact/conexiune;
  2. Clearomizor: are capacitate mica (ml), rezistente prefabricate;

Tank – are capacitate mare (ml) si functioneaza cu rezistente prefabricate (in pachet vin cu geamuri de capacitati diferite);

RTA/Rebuildable Tank Atomizer – atomizor servisabil, capacitate mare (ml); 

  1. RDA/Rebuildable Dripping Atomizer – atomizor servisabil sau dripper (se picura lichid direct  pe rezistenta), capacitate mica (ml);
  1. RDTA/Rebuildable Dripping Tank Atomizer combinatie RTA + RDA.

Atomizorul servisabil: se poate descompune si reconstitui. Necesita construirea rezistentelor servisabile cu ajutorul bumbacului, sarmelor si bazelor RTA/RDA (deck-uri).

In functie de tipul de vapat, atomizorul sunt de doua feluri, mai exact: 

  1. MTL – mouth to lung;
  2. DL – direct lung.

Atomizoarele MTL: au gaurile de airflow (reglarea fluxului de aer) foarte mici. Momentul in care tragi din acest atomizor este asemanator cu cel cand tragi dintr-o tigara traditionala. 

Atomizoarele DL: au gaurile pentru airflow mai generoase si permit intrarea unei cantitati mai mari de aer. Acest mod de a vapa este similar felului in care tragi din narghilea, intrucat aburul se trage direct in plamani. Reglajul fluxului de aer poate fi situat in partea inferioara sau superioara.  

Rezistenta (unitate de masura ohm/ Ω)

Este alcatuita din capsula, sarma din material rezistiv (de exemplu kanthal, Ni90, Ni80, SS) si bumbac. Rezistentele sub ohm sunt cele care redau o cantitate mult mai mare de aburi (Ex: 0.2ohm/0.3ohm), iar rezistentele servisabile sunt cele care se construiesc de catre utilizator cu ajutorul sarmelor, bumbacului, bazelor RBA/RTA (se pot compune si descompune).  

Mustiucul (partea superioara a unui atomizor) – tip 510 (diametru mic), tip 810 (diametru mare).

KIT

In continuare vor fi prezentate cateva sugestii de utilizare a unui kit de tigara electronica.

Atomizor 

  • Alegerea adecvata a lichidului: aroma, concentratie nicotina;
  • Amorsarea rezistentei (umezirea bumbacului cu lichid);
  • Reglarea corespunzatoare a fluxului de aer.

Mod 

  • Instalarea unor acumulatori adecvati (daca permite modul), in functie de ciclul de incarcare/descarcare;
  • Deblocarea modului (prin apasari consecutive si rapide pe butonul on/off); 
  • Reglarea corespunzatoare a valorii de V sau W a modului (rezistentele sunt stantate cu intervale recomandate, de exemplu 20-30W).

Exista mai multe tipuri de kituri, dupa cum urmeaza:

KIT INCEPATOR

Sunt proiectate cu scopul de a trece de la stadiul de fumator la cel de vaper. Dimensiunile sunt reduse, ceea ce le face usor de transportat si depozitat. Totodata, sunt usor de utilizat, deci nu este nevoie de cunostinte avansate in vapat pentru a le folosi. 

KIT AVANSAT

Au dimensiuni mult mai mari decat cele din categoria anterioara. Avand baterii incluse sau nu, in acest caz permitand instalarea acumulatorilor (intre 1-3 acumulatori). Astfel, aceste kituri, alimentate de baterii integrate/acumulatori, ating capacitati cuprinse intre 1500-9000 mAh. Asadar, permit vaparea fara incarcare timp de 2-3 zile. 

Puterea de iesire a acestor kituri este reglabila, maximul ajungand, in majoritatea cazurilor, la 80-200 W.  Mai mult, sunt dotate cu numeroase functii si elemente moderne, cum ar fi:

  • Reglarea wattajului, voltajului si temperaturii de vaporizare (TC);
  • Cronometrarea puff-urilor; 
  • Modurile de vapare personalizate, in functie de tipul de sarma folosita in rezistenta (Ka, Ni80, SS);
  • Display OLED;
  • Reglaj al fluxului de aer.

DISPOSABLE 

Sunt tigarile electronice de unica folosinta. Au o baterie integrata de capacitate medie sau redusa, iar cartusul preumplut si capsulat. 

Majoritatea nu permit incarcarea bateriei. In ceea ce priveste capacitatea ei (mAh), dar si capacitatea cartusului (ml), asigura un anumit numar de pufuri. 

1.3. Cum se face vape-ul?

Daca acest subiect este unul de interes pentru tine, atunci, cel mai probabil, ai cateva curiozitati in legatura cu procesul prin care trec aceste produse inainte de a ajunge in forma lor finala. De aceea, in continuare sunt prezentate in mod transparent toate detaliile ce tin de acest demers.

La realizarea gamei premium existente pe vaperia.ro, s-au folosit cele mai scumpe si pure ingrediente, dar si nicotina europeana de cea mai inalta calitate, pentru un grad de satisfactie al clientilor cat mai ridicat.

Fabrica in care sunt produse este dotata cu tehnologie avansata, iar cea localizata in Bucuresti este una dintre primele trei fabrici din lume de e-lichid si baza, producand la cele mai inalte standarde europene. 

De asemenea, alte informatii esentiale, pe care trebuie sa le stii despre laboratoare, aparatura si angajati, sunt urmatoarele:

  • Laboratoarele sunt dotate cu echipamente special menite sa elimine orice urma de praf sau impuritati si respecta standardele GMP (Good Manufacturing Practices);
  • Angajatii implicati in fabricarea directa a lichidelor si bazelor sunt supusi unui air-shower (o procedura pentru indepartarea prafului, a pulberii fibroase etc.); 
  • Personalul din laboratoare poarta echipamente dezinfectate si sterilizate; 
  • Transportul este asigurat printr-o serie de conducte, pentru a evita o ulterioara deteriorare a calitatii materialelor prime.

Pe langa acestea, mai trebuie sa detii cateva informatii legate de materile prime si produsele din gama noastra in general.

  • Materiile prime folosite au fost testate de institutii nationale de certificare (au atestat faptul ca pot fi folosite atat in industria alimentara, cat si in cea farmaceutica);
  • Atat materialele prime, cat si produsele finale sunt inspectate riguros de o echipa experimentata in controlul calitatii;
  • Componentele de baza, glicerina vegetala si propilen glicolul sunt de cea mai inalta calitate, au o puritate ridicata si sunt produse de compania DOW Malaesia;
  • Pentru a produce in conformitate cu standardele europene, lichidele noastre pentru tigarile electronice sunt imbuteliate in sticle cu protectie UV care nu permit razelor solare sa patrunda si sa modifice proprietatile compusilor;
  • Nu se foloseste diacetyl (un aditiv de aroma care este un derivat al acetonei, substanta foarte periculoasa), apa si nici alcool;
  • Produsele noastre au primit certificarile nemtesti TUV (Technischer Uberwachungsverein) care atesta faptul ca respecta standardele stabilite in piata europeana. 

De asemenea, Vaperia respecta noile directive impuse in industria tigarilor electronice TPD (Tobacco Products Directive). 

2. Diferente intre vapatul fara nicotina si cu nicotina

Odata cu aparitia pe piata a tigarilor electronice, reactia generala a fost, pe langa curiozitate, incertitudine, deoarece nu se cunostea cu exactitate daca aceste dispozitive de vapat sunt nocive. De asemenea, nu se stia nici daca vapatul fara nicotina dauneaza, avand in vedere ca acest tip era atat de apreciat. Pentru a deslusi aceste mistere, in continuare se vor mentiona alte iinformatii importante pe acest topic.

Ce este e-lichidul?

Lichidul pentru tigara electronica, cunoscut si sub denumirea de e-lichid, este un amestec aromatizat, destinat utilizarii in tigarile electronice. Acesta este compus din propilen glicol, glicerina vegetala, arome concentrate (naturale sau sintetice) si/sau nicotina. Dupa ce este incalzit, se transforma in abur.

Fiecare substanta va fi luata separat si detaliata in randurile care urmeaza.

Propilen glicolul (PG): este un compus care genereaza aburi fini chiar si la temperatura scazuta. Serveste ca potentiator de aroma, fluidizeaza amestecul si valorifica nicotina. De asemenea, se utilizeaza in industria tutunului, a produselor cosmetice, dar si in alte circumstante.
Glicerina vegetala (VG): este un compus care produce un abur abundent. Are un gust dulceag. Glicerina vegetala se regaseste intr-o mare varietate de produse alimentare (aditiv E422 in Europa) si nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate daca se foloseste cantitatea corecta.  
Nicotina (mg/ml) de sinteza/extract natural
: in vapat se foloseste shot nicotina (baza + nicotina) care este un lichid inodor, incolor. Concentratia maxima acceptata este 20 mg/ml.

brabat care vapeaza tigara

Tipuri de lichide pentru tigara electronica

Acum ca este cert ce este e-lichidul, urmeaza sa fie prezentate tipurile existente.

LICHID D.I.Y – Do it yourself
Componenta principala a unui e-lichid o reprezinta baza, care vine in diferite versiuni, mai precis: 70% VG si 30% PG, 60% VG si 40% PG, 50% VG si 50% PG, FULL VG si se distribuie in sticle de 50, 100, 250 si 500 ml.
PG sau propilen glicolul reda aroma mult mai intens, iar VG sau glicerina vegetala genereaza vapori densi de aburi. A doua componenta este aroma concentrata. Cei care doresc sa-si stabileasca concentratia dorita de nicotina, pot combina aceste baze cu shot de nicotina 18-20 mg/ml.

LICHID PREFABRICAT

Lichid tigara electronica nicotinate: cu nicotina (pe piata, majoritatea lichidelor imbuteliate au valori de 3, 6, 12, 18  mg/ml), cu nic salt (sarea de nicotina care este pur si simplu starea naturala a nicotinei, gasita in frunzele de tutun).

Lichid tigara electronica fara nicotina: lichid tip longfill (sticla permite adaugarea a 20-40 ml de baza si/sau shot nicotina), lichid tip shortfill (sticla permite adaugarea a 10-20 ml de baza si/sau shot nicotina).

Alimentarea corecta a unei tigari electronice

In momentul alimentarii, recipientul cu lichidul pentru tigara electronica trebuie tinut cu grija, iar capacul scos, astfel incat e-lichidul sa nu intre in contact cu pielea. Asadar, acordati o atentie deosebita picuratorului si manevrati cu grija deschiderea rezervorului dispozitivului electronic, pentru a nu intampina niciun eveniment neplacut.

Contraindicatii e-lichid

Dupa ce s-a clarificat ce contine vape-ul fara nicotina, dar si cel nicotinat, urmatorul pas este sa se evidentieze contraindicatiile existente in raport cu lichidul tigarilor electronice. La fel ca multe alte produse existente pe piata, e-lichidul are cateva contraindicatii. Una dintre ele este ca nu trebuie sub nicio forma ingerat. De asemenea, nu este recomandat tinerilor cu varsta sub 18 ani, nefumatorilor si femeilor insarcinate.

3. Efectele vapatului – vapatul dauneaza?

De-a lungul anilor, numerosi cercetatori au abordat acest concept in studiile lor, din dorinta de a stabili daca vapatul este sanatos sau nociv. Cu alte cuvinte, de a dovedi daca exista riscul de a afecta negativ sanatatea generala. In articolul „A review of toxic effects of electronic cigarettes/vaping in adolescents and young adults”, autorul Daniel L. Overbeek, impreuna cu inca patru cercetatori, au dezbatut pe larg acest subiect, cu scopul de a identifica posibilele probleme de sanatate care pot aparea in urma utilizarii acestui dispozitiv electronic si, desigur, pentru a ridica nivelul de constientizare asupra riscurilor existente. La finalul studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca vapatul este periculos, iar cele mai ridicate riscuri, in cazul folosirii tigarilor electronice, sunt cele pulmonare. In plus, exista sansa sa se dezvolte si alte probleme de sanatate, precum cele cardiovasculare, imunologie si neuro-dezvoltare. In acest context, este fundamental de mentionat ca una dintre constatarile autorilor amintiti mai sus a fost ca o mare parte dintre aceste efecte negative apar in functie de doza folosita. Un alt articol despre efectele tigarilor electronice este „Potential oral health effects of e-cigarettes and vaping: A review and case reports”, insa, de data aceasta, autorii Karina F. Irusa, Brian Vence si Terry Donovan, au vorbit despre consecintele utilizarii lor asupra sanatatii orale. Conform acestui studiu, vapatul poate afecta negativ tesuturile parodontale si accelera dezvoltarea cariilor. Totusi, specialistii spun ca aceste efecte negative apar in special atunci cand se utilizeaza anumite compozitii de solutii mai daunatoare.

4. Ce avantaje are vapatul?

Daca in clipa de fata ideea de a achizitiona o tigara electronica iti surade, insa, totusi, nu esti ferm convins, atunci trebuie sa citesti in continuare, deoarece vor fi prezentate motivele pentru care oamenii opteaza pentru aceasta varianta.

Unul dintre principalele motive pentru care vapatul este atat de utilizat este datorita cheltuielilor lunare reduse. Concret, cu un vaper vei cheltui maxim 60-80 RON pe luna, ceea ce inseamna de 7 ori mai putin decat un fumator al unei tigari traditionale. In plus, consumatorii aleg aceasta varianta si din alte considerente, cum ar fi:

  • Nevoia de a elimina mirosul persistent de tutun;
  • Dorinta de a proteja persoanele din jur de aburul tigarilor traditionale;
  • Necesitatea de a eliminagudronul (astfel dispare tusea, dantura e protejata, iar respiratia proaspata).

Mai mult decat atat, in cazul tigarii electronice, spre deosebire de cea traditionala, nu exista riscul productiei de monoxide de carbon si a altor 94 de substante eliminate datorita procesului de ardere. 

 

In concluzie, vapatul este actiunea de utilizare a unei tigari electronice. Daca esti fumator, te va ajuta sa reduci consumul de tutun, iar astfel sa iti cresti semnificativ calitatea vietii. Insa, inainte de a achizitiona acest dispozitiv electronic, trebuie sa cunosti toate informatiile din acest articol, deoarece iti vor fi de un real folos.

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

Referinte:

  1. A review of toxic effects of electronic cigarettes/vaping in adolescents and young adults: Critical Reviews in Toxicology: Vol 50, No 6 (tandfonline.com)
  2. Potential oral health effects of e‐cigarettes and vaping: A review and case reports - Irusa - 2020 - Journal of Esthetic and Restorative Dentistry - Wiley Online Library
  3. Vaping in England: an evidence update including vaping for smoking cessation, February 2021 (vapearabia.org)